Manifest ter verdediging van de rauwmelkse kaas

Wijnbar.com onderschrijft het internationale manifest ter verdediging van de rauwmelkse kaas. Wij proberen bij onze kaasproeverij de klassieke rauwmelkse kazen onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

1. Rauwmelkse kaas is meer dan een prachtig voedselproduct, het is een diepgewortelde uiting van onze mooiste tradities. Het is kunst en levensstijl tegelijk. Het is cultuur, erfgoed en gekoesterd land. En het wordt bedreigd!

2. Het wordt bedreigd omdat de waarden die het vertegenwoordigt conflicteren met de hygiëne-eisen en de massa-standaardisatie van in bulk gemaakte voedselproducten.

3. Wij roepen alle liefhebbers van lekker eten en drinken ter wereld op om nu te reageren ter verdediging van de ongepasteuriseerde kaastraditie. De verdediging van een product dat al honderden jaren genot, kracht en inspiratie heeft gegeven, maar dat nu bijna ongemerkt ondergraven wordt door de steriele hand van wereldwijde hygiëne-autoriteiten.

4. Wij pleiten ervoor om een einde te maken aan alle discriminerende maatregelen van de EU, WTO, FDA en allerlei andere overheidsinstanties die nodeloos de vrijheid van de burgers om deze producten te kopen beperken en die bovendien het bestaan dreigen te vernietigen van de ambachtelijke producenten.

5. We betreuren de pogingen van overheden om onhaalbare productiestandaarden op te leggen uit naam van de volksgezondheid.

6. Wij zijn er van overtuigd dat deze pogingen het omgekeerde effect zullen hebben. De bacteriologische gezondheid van onze ongepasteuriseerde zuivelproducten wordt vernietigd door overijverige sterilisatieprocedures. Op deze manier wordt de gezondheid van de mens serieus bedreigd door een steriel dieet. Zonder enige uitdaging zal ons immuunsysteem niet werken en wordt de doeltreffendheid van onze medicijnen teniet gedaan. Bovendien wordt de unieke smaak en geur van kaas juist geconserveerd door niet te pasteuriseren.

7. Wij roepen een ieder op om de diversiteit en complexiteit van onze regionale producten en de gezondheid en stabiliteit van onze plattelandsgemeenschappen te bewaken en zich in te zetten om een behoorlijk, flexibel en eerlijk raamwerk te bewerkstelligen met doordachte regelgeving en een positieve houding ten aanzien van de toekomst.

8. Bedenk wel dat wanneer de kennis, techniek en toewijding van dit cultuurproduct eenmaal zijn verdwenen, deze nooit meer zullen terugkeren.

Meer informatie over gespecialiseerde proeverijen vind u bij connaisseurs.nl


 
Datacure . Sitemap . Contact . Rauwmelkse kaas is meer dan een prachtig voedselproduct.